Historia

Vaajakosken Kuntohoito Oy:n perustaja Sinikka Kilpikoski valmistui lääkintävoimistelijaksi vuonna 1969. Virkoja ei ollut, joten oma yritys alkoi kajastella mielessä.

Siitä on lähes 50 vuotta kun Vaajakosken Kuntohoito aloitti toimintansa 2. toukokuuta 1976.

Yrittäjyyden alkutaival 70-luvun alussa oli sen verran takkuista, että joku olisi saattanut lyödä rukkaset naulaan. Perheemme asui tuolloin Leivonmäellä. Minä olin vastavalmistunut ja innokas lääkintävoimistelija, jonka mieli paloi työelämään. Lähin työpaikka oli Joutsassa, mihin oli 35 km matkaa. Laskimme, että matkakuluineen ja lastenhoitoineen perheelle jäi minun työssä käynnistä – 10 markkaa kuukaudessa. Eipä juuri taloudellisesti kannattanut!

Vaajakosken Kuntohoidon perustajajäsenet

Elettiin kansanterveyslain voimaan tulon aikaa, eikä hoitolaitoksen perustaminen ollut mikään yksinkertainen asia. Leivonmäellä yrityksen perustamiseen tarvittava lupa evättiin, koska alueellisesti henkilöiden lukumäärä oli liian vähäinen suhteutettuna väestöpohjaan. Valitin silloisen lääkintähallituksen päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta tuolloin Oikeuslaitos ei sallinut valituskirjeiden kulkevan postitse, niinpä valitus päätöksestä piti kirjoittaa välittömästi poliisien läsnä ollessa ja saattaa heidän välityksellään eteenpäin. Valitusprosessi kesti kauan, joten sinä aikana tiedustelin Toivakan kunnanlääkäriltä Toivakan kunnan alueen tarvetta fysioterapeuttisiin palveluihin. Vastaukseksi sain, ettei Toivakkaan kannata mitään perustaa, koska kaikki menevät Vaajakoskelle.

Ajattelin että miksi perustaa yritys Vaajakoskelle, koska voisin perustaa saman tien yrityksen Jyväskylään. Ja niin tein, että perustin yritykseni Jyväskylään. Sain yritykselleni asian mukaiset luvat, mutta avajaisista ilmoittaessani tuolloinen lääninlääkäri esti yritykseni toiminnan. Tuolloin en tiennyt miksi.

Aikaa kului ja halu päästä työelämään oli suuri, joten aloimme puuhata yritystä Vaajakoskelle, johon luvat myönnettiinkin. Tuolloin korkein hallinto-oikeus olisi myös antanut luvan perustaa yrityksen Leivonmäelle, joten mahdollisuutenamme oli valita Vaajakosken ja Leivonmäen väliltä. Päädyimme Vaajakoskelle vuonna 1976. Vaajakoskella meitä rohkaistiin näin: ”Et sinä tyttö täällä pärjää, kun et ole SOK:lainen!” No, mutta kuinkas kävikään SOK:lle, me vielä toistaiseksi toimimme täällä Savonmäen rinteellä.

Vuonna 2022 Sinikka Kilpikoskelle myönnettiin Suomen Kuntoutusyrittäjien elämäntyöpalkinto. ”Sinikka on tehnyt pitkäaikaisen ja yhä jatkuvan elämäntyön paremman kuntoutuksen puolesta. Hän on kiinnostunut laajasti kotimaisista ja kansainvälisistä kuntoutusmenetelmistä, mikä näkyy esimerkiksi MacKenzie-menetelmän kouluttamisena Suomessa. Sinikka on myös ahkera yhteiskuntavaikuttaja ja aktiivinen yrittäjyyden puolestapuhuja Keski-Suomessa.”