Palvelut

Fysioterapia

Fysikaaliset hoidot & oheispalvelut

LPG-hoidot

LPG-hoidossa motorisoidut rullat muokkaavat alipaineen avulla pehmytkudoksia. LPG-hoitoa voidaan käyttää fysioterapiassa erilaisten urheiluvammojen, tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa sekä ennen- ja jälkeen operatiivisessa kuntoutuksessa.

LPG-hoitoa käytetään esimerkiksi kipuun, särkyyn, tulehdustiloihin, jäykkyyteen tai lihasten palautumisen nopeuttamiseksi sekä arpikudosten muokkaukseen, turvotuksen poistoon. Lisäksi laitteesta löytyy kauneudenhoitoon ja hyvinvointiin soveltuvia ohjelmia kuten selluliittiohjelmia, ihon ikääntymistä vastaan taistelevia ja ohjelmia, jotka toimivat vaihtoehtona rasvaimulle ja aineenvaihdunnan vilkastuttamiseen. Lisää tutkittua tietoa LPG:stä löytyy täältä (klikkaa!)

Käytettävissämme on lisäksi REPEX – selänhoitolaite, joka mahdollistaa toistuvien passiivisten liikkeiden avulla selän verenkierron, aineenvaihdunnan ja liikelaajuuksien ylläpidon ja lisäämisen.

Vaajakosken Kuntohoidossa saa Jyvässeudulla nyt myös LPG-terapiaa, uusin laite Cellu M6 Integral mahdollistaa entistä tehokkaammat hoidot.

Viime keskiviikkona Kuntohoidon henkilökunta kokoontui kouluttautumaan fysioterapeutti Raimo Alasen opastuksella uuteen LPG-solustimulaatiolaitteeseen, joka ulkomuodoltaan näyttää lähinnä naapuriplaneetan asukkaalta. Hintakin on lähes tähtitieteellinen, mutta Kuntohoidon Sinikka Kilpikoski toivoo laitteen osoittautuvan hintansa väärtiksi ja tuovan apua mahdollisimman monelle.

LPG-terapia ei ole mikään uusi keksintö, vaan jo 1986 Ranskassa kehitetty hierontamenetelmä, jossa kudoksia muokataan motorisoitujen rullien ja alipaineen eli imun avulla.

Kirjaimet LPG tulevat ranskalaisen insinöörin Louis Paul Guitayn nimestä. Hän kärsi lihas- ja ihovahinkoa jouduttuaan moottoriajoneuvo-onnettomuuteen. Arpia hoidettiin terapeuttisella hieronnalla, jossa käsin pehmennettiin kudosta ja pyrittiin palauttamaan lihastoiminta. Hieronnat olivat aikaa vieviä, kivuliaita ja tulokset vaihtelivat hierojien osaamisen mukaan. Insinöörimiehen päässä alkoi kehkeytyä ajatus laitteesta joka tekisi saman tasalaatuisesti ja nopeammin. Hän suunnitteli Endermologie-menetelmän, jolla vaikutetaan mekaanisesti suoraan ihoon ja tuotetaan sama vaikutus kuin manuaalisella hieronnalla.

– Jos vertaa tätä laitetta niihin ensimmäisiin, on ero on kuin 40-luvun autolla nykyautoon, sanoo Raimo Alanen ja rullaa samalla koehenkilöksi päässeen Petra Pirttimäen niskaa. Uuden laitteen toimintatapaa voidaan säädellä rullien pyörimissuunnan, pyörimisnopeuden, imutehon ja tauotusten suhteen todella monipuolisesti.

– Tämä on ammattitaitoisen terapeutin kolmas käsi, sanoo Raimo Alanen. Raimon entinen opettaja Sinikka Kilpikoski käyttää termiä ”oikea käsi”. Omaan vastaleikattuun oikeaan käteensä hän saa hoitoa ja onkin asiantuntija kertomaan tuloksista myös potilaan näkökulmasta.

– Hoito tuntuu miellyttävältä ja tulokset huomaa heti, mikä on oman mielialan ja motivaation kannalta tärkeää. Tulemme tarjoamaan tätä hoitoa yhtenä mahdollisuutena asiakkaillemme, hän sanoo.

LPG-menetelmä kehitettiin palovammojen jälkihoitoon, mutta nopeasti huomattiin, että sillä on muitakin hyviä ominaisuuksia, kuten esimerkiksi se, että hoidetuilta alueilta väheni arpikudoksen lisäksi selluliitti.

Myös urheilijat huomasivat laitteen ennaltaehkäisevät, palauttavat ja jopa tehoja parantavat ominaisuudet. Nykyään esimerkiksi huippujalkapalloilijoilta löytyy kotoa oma LPG-laite. Kuntohoidon urheiluspesialisti Juuso Kilpikoski tullee käyttämään laitetta asiakkaidensa hyväksi.

Laitetta voi käyttää koko kehoon päästä varpaisiin. Esimerkiksi fibromyalgian hoidossa LPG on jo vakiinnuttanut asemansa ja potilaat ovat saaneet apua kipuihin ja särkyihin.

– Parhaalta tuntuu silloin kun joku sellainen, jonka vaivojen lievittämiseen on jo kaikki kokeiltu saa avun. Esimerkiksi eräs Parkinsonin tautia sairastanut mies sai tästä hoidosta todella paljon apua ja hänen toimintakykynsä arjessa parantui niin merkittävästi, että hän kiitteli uuden elämän saamisesta, Raimo Alanen kertoi.

Juttu julkaistu Wessmanni-lehdessä