Vaajakosken Kuntohoito Oy — Savonmäentie 15, 40800 Vaajakoski — 014 263 460

Olin hyväkuntoinen mutta siitä huolimatta molemmat lonkat alkoivat kipuilla ja v. 2016 sain tekonivelet molempiin lonkkiin samassa leikkauksessa Tampereen Coxassa. Kivut jäivät leikkauspöydälle. Olen v 1952 syntynyt mies.

Aloitin säännöllisen lihaskuntoharjoittelun Huberilla vahvistaakseni selkä, pakara ja reisilihaksiani noin 6 kk ennen leikkausta. Huber-harjoittelu sopi minulle paremmin kuin perinteinen kuntosaliharjoittelu. Laitteessa oli valmiita treeniohjelmia juuri minulle sopivia ennen lonkkaleikkausta. Tästä huolimatta päivittäinen kipu lonkisssa paheni ja niinpä kipua lievitettiin Lpg-hoidolla säännöllisesti, 2x viikossa. Viimeiset kaksi viikkoa ennen leikkausta Lpg-hoitoja lisättiin4 x viikossa. Hoito tehtiin laajalle alueelle ja tavoite oli vähentää kipua ja parantaa aineenvaihduntaa. Hoito toimi hyvin sillä olin vielä töissä pari päivää ennen leikkausta.

Lpg-hoitojen avulla minun ei tarvinnut syödä kipulääkkeitä. Hakeuduin Juha Miedon esimerkin innoittamana kuntoutukseen Kitinkannukseen. Niinpä varasin itselleni 12 päivän kuntoutusjakson ja invataxilla ajelin Kannukseen parin päivän päästä leikkauksesta.

Aluksihan kuntoutus oli sängystä nousua, vähän kävelyä ja sänkyjumppaa. Kävelymatkat pitenivät viikon päästä jo niin että rollaattorilla köpöttelin vieressä olevalle urheilukentälle ja kiersin 400 m radan. Otin ajankin ja menihän siinä yli 5min joka taisi olla kenttäennätys tekonivelpotilaalle! Kitinkannuksessa oli myös Huber ja pääsinkin Huberille ennen kotiinlähtöä 2-3 kertaa.

Oma kuntoutus jatkui kotona ja fysioterapiassa. Sauvakävelyt pitenivät ja kävely sujui päivä päivältä paremmin. Huber kuntoutus ja LPG-hoito jatkuivat postoperatiivisena. Arpien elastisuus parani nopeasti ja lihaskunto myös. Viiden viikon kuluttua leikkauksesta olin jo työkykyinen eikä kävelyssäni ollut puutteita. Jatkoin Huberilla kuntoutmista jolla voi mitata myös lihasvoimaa, kestävyyttä ja koordinaatiota. Sain lähes samat tulokset kuin joskus vuosia sitten ja sehän kannusti.

Kontrollikäynti 2 kk:n kuluttua Coxaan sai myös ortopedilta täydet pisteet nopeasta kuntoutumisesta. Hieman ihmetystä herätti mustelmien puuttuminen, niitä ei tullut leikkauksen jälkeen lainkaan.

Ilman pre- ja postkuntoutusta Huberilla ja LPG-laitteella en olisi näin nopeasti kuntoutunut. Nopeaa kuntoutumista myös lääkärit ihmettelivät.

Suosittelen Allan Tapani