Vaajakosken Kuntohoito Oy — Savonmäentie 15, 40800 Vaajakoski — 014 263 460

Back To Active Life -kuntoutuskonsepti nopeuttaa merkittävästi potilaan toipumista leikkauksesta. Se vähentää kipujaja palauttaa potilaalle mahdollisimman hyvän toimintakyvyn.

Alaset Importin toimitusjohtaja ja fysioterapeutti Raimo Alasta huolestuttaa, että tuki- ja liikuntaelinleikkauksista toipuvat potilaat jäävät liian usein ilman vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Kuntoutus optimoi ortopedin käden jäljen.

Leikkaus poistaa toimintakykyä heikentävän vian, mutta ilman kuntoutusta toipuminen viivästyy, eikä tavoiteltua lopputulosta välttämättä saavuteta. Jos potilaalla havaitaan lääkärikontrollin, 2-3 kk yhteydessä haitta, liikkuvuus on heikentynyt ja arpikudosta on muodostunut paljon. Potilaan kannalta ollaan pahasti myöhässä.

Suosittelemme kuntoutusta ennen leikkausta jolla taataan parempi aineenvaihdunta, kivun vähentyminen ja liikkuvuuden lisääntyminen. Jossain tapauksissa vamma voi parantua pelkällä kuntoutuksella, eikä leikkausta tarvita lainkaan. Leikkauksen jälkeinen, 1-60 päivän kuntoutusjakso on mahdollista aloittaa leikkausta seuraavana päivänä. Arpea ympäröivä kudos välttyy turvotukselta (turvotus voi levitä koko raajaan) ja tulehdukselta ja itse arven hoito voidaan aloittaa aikaisessa vaiheessa. Tarvitaan aktiivinen kuntoutusjakso, jotta potilaan toimintakyky palautuu mahdollisimman pian.

Kuntoutuksella optimoidaan leikkaustulokset, nopeutetaan potilaan toipumista ja vältytään pitkiltä sairaslomilta. Töihin paluu voi hyvin nopeutua jopa kuukaudella. Tämä on työnantajan kannaltakin merkittävä asia, kun yhden sairauspoissaolopäivän hinta on satoja euroja. Aktive Life-kuntoutuksen kustannukset ovat enimmilläänkin alle 2000 euroa, Alanen sanoo.

Active Life -menetelmä on kehitetty ortopedien ja kuntoutusalan ammattilaisten yhteistyönä Ranskassa. Menetelmä yhdistää vuosikymmenien ajan käytetyt LPG-hoidon ja Huber-laitteella tehtävän aktiivisen kuntoutuksen. Active life konseptissa on valmiit hoito-ohjeet ennen leikkausta 60-10 pv ja leikkauksen jälkeen 1-60 pv.

Cellu M6 -laite stimuloi mekaanisesti hoidettavaa kudosta ja tehostaa aineenvaihduntaa. Hoito vähentää potilaan oireita ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen se nopeuttaa haavan ja arpikudoksen paranemista, ehkäisee kiinnikkeiden syntymisen, vähentää kudoksen turvotusta ja palauttaa leikatun alueen toiminnallisen kapasiteetin. Alasen mukaan LPG-hoidon toimivuus on todistettu 145 tieteellisessä tutkimuksessa.

Hoitojakson aikana aktiivista kuntoutusta lisätään asteittain Huberin avulla. Treeni parantaa potilaan proprioseptiikkaa, tasapainoa, lihasvoimaa ja liikkuvuutta. Huberilla voidaan myös arvioida potilaan toiminnallisuutta, liikkuvuutta, kävelyä, koordinaatiota, tasapainoa, voimaa sekä keskivartalon stabiliteettia. Active Life-konseptissa on valmiit hoitoprotokollat olka- pää-, selkä-, nilkka- ja ACL leikkauksiin, pre ja post. Samoin lonkka- ja polviproteesileikkauksiin. Tämä kuntoutusmenetelmä on jo käytössä Suomessa.

LPG

Ranskassa kehitetty LPG Active Life -menetelmä yhdistää vuosikymmenien ajan käytetyt LPG-hoidon ja huber-laitteella tehtävän aktiivisen kuntoutuksen.